προλογικό σημείωμα

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, διοργανώνει αυτή την Εκθεση Εικαστικών Τεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη».

 

Στόχος της έκθεσης με την προσφορά αυτή των καλλιτεχνών, είναι η στήριξη και η ενίσχυση του έργου της ΕΕΔΔΑ, έργου που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια.

 

Στα πλαίσια της αντιιμπεριαλιστικής δράσης και αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς της γης, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) απευθύνθηκε στο ΕΕΤΕ για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής, για την ενίσχυση των ιδρυτικών σκοπών της , τον αγώνα για την εδραίωση της φιλίας των λαών, την προάσπιση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους και την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, πιστό στην ιστορία και τις αγωνιστικές παρακαταθήκες του ΕΕΤΕ, φορέα που αγωνίζεται πάντα για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, που αναπτύσσει πρωτοβουλίες για τους ίδιους αντιϊμπεριαλιστικούς σκοπούς μέσα και από την ενίσχυση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έκανε ανοιχτή πρόσκληση στους καλλιτέχνες να πλαισιώσουν την έκθεση αυτή, έκθεση με ελεύθερο θέμα, που τα έργα θα διατίθενται και θα είναι προσιτά για την στήριξη των σκοπών της ΕΕΔΔΑ.

 

Το ΕΕΤΕ είναι πάντα παρόν στους αντιϊμπεριαλιστικούς αγώνες. Μέσα στην 67 χρονη πορεία του βρέθηκε πολλές φορές στην πρώτη γραμμή λαϊκών αγώνων. Μέσα στις πιο πρόσφατες κινητοποιήσεις, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την παράδοση του ηγέτη των Κούρδων Αμπτουλάχ Οτσαλάν στους διώκτες του, οι κινητοποιήσεις και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενάντια στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, οι κινητοποιήσεις με τους άλλους καλλιτεχνικούς φορείς κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, οι κινητοποιήσεις στήριξης του αγώνα του Παλαιστηνιακού λαού να αποκτήσει πατρίδα .Μέσα στα πλαίσια των σκοπών του το ΕΕΤΕ για την προάσπιση της ελευθερίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ανάπτυξης της τέχνης και την ενίσχυσης της κοινωνικής της λειτουργίας, το ΕΕΤΕ διοργάνωσε επί σειρά ετών το Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας και άλλα διεθνή καλλιτεχνικά συμπόσια και συνέδρια και με την θέση που είχε στη Διεθνή Οργάνωση των εικαστικών καλλιτεχνών (ΑΙΑΡ), στήριξε και στηρίζει πάντα τον παγκόσμιο λαϊκό πολιτισμό, τον αγώνα για μόρφωση, κοινωνική προστασία και δουλειά, τον αγώνα των λαών ενάντια σε κάθε είδους επιβουλή των διεθνών Ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Οι παρεμβάσεις του ΕΕΤΕ για την αισθητική αγωγή και την γενική αισθητική παιδεία, την δημιουργική επαφή των εργαζόμενων με την τέχνη, για την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, για το δικαίωμα των καλλιτεχνών στη δουλειά και την υγεία, είναι δεμένος με τους αγώνες για τα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων, τα δικαιώματα των μεταναστών, για την ειρήνη. Ο αγώνας για την καλλιτεχνική ανάπτυξη και μόρφωση είναι δεμένος με τους κοινωνικούς αγώνες για να απολαμβάνουν τον κοινωνικό πλούτο αυτοί που τον παράγουν.

 

Η ΕΕΔΔΑ από το 1981 είναι κοινωνός των διεθνών προβλημάτων, των οραμάτων και του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύσσουν οι αγωνιζόμενοι λαοί.

 

Η πρόσκληση να συνεργασθούμε για αυτή την έκθεση μας βρήκε πρόθυμους να ανταποκριθούμε. Το ΕΕΤΕ έκανε ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη του και ανταποκρίθηκαν 162 καλλιτέχνες. Αποφασίσθηκε κάθε καλλιτέχνης να συμμετέχει με ένα έργο. Στην έκθεση παρουσιάζονται 162 έργα.

 

Πιστεύουμε πως η έκθεση αυτή είναι η απαρχή μιας συνεργασίας με την ΕΕΔΔΑ, συνεργασίας που θα μεγαλώσει και θα δώσει νέες ευκαιρίες, νέα ερεθίσματα καλλιτεχνικής δράσης, θα ενισχύσει την επικοινωνία ευρύτερων στρωμάτων εργαζομένων με την τέχνη , θα συμβάλει στην ενίσχυση της σχέσης των καλλιτεχνών με τους κοινωνικούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Εύα Μελά

 

 

προλογικό σημείωμα

Ηπαρούσα έκδοση γίνεται με αφορμή τα 30 χρόνια αντιιμπεριαλιστικής δράσης και αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς της γης της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Το καλοκαίρι του 2011, η ΕΕΔΔΑ απευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) για την πραγματοποίηση έκθεσης εικαστικών τεχνών που θα τιμά την ενίσχυση των ιδρυτικών σκοπών της, τον αγώνα για την εδραίωση της φιλίας των λαών, την προάσπιση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Από το 1981, έτος της ίδρυσής της, η ΕΕΔΔΑ είναι κοινωνός των διεθνών προβλημάτων, των οραμάτων και του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύσσουν οι αγωνιζόμενοι λαοί. Στέκεται στο πλευρό των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, αποδιωγμένοι από τις πατρίδες τους, κατατρεγμένοι από επεκτατικές πολιτικές και ληστρικούς πολέμους. Υπερασπίζεται τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του ενάντια στην πανίσχυρη ισραηλινή μηχανή που, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τουστερεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, μαζί και το αυτονόητο δικαίωμα να έχει δική του πατρίδα. Εναντιώθηκε στο απάνθρωπο «απαρτχάιντ» που είχε μετατρέψει το λαό της Νότιας Αφρικής υπόδουλο μέσα στην ίδια του την πατρίδα. Στηρίζει τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, όπου από τη μια μεριά οι ΗΠΑ επέβαλαν δικτατορικές κυβερνήσεις και προσπαθούν με κάθε μέσο να ανατρέψουν ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ενώ από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ενωση τους αναγκάζει να υπογράφουν μαζί της ληστρικές εμπορικές συμφωνίες. Στηρίζει τους αγώνες των λαών της Αφρικής ενάντια σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική επιβολή. Στην Ελλάδα, η ΕΕΔΔΑ αναπτύσσει δράσεις για να συμβάλει στην έκφραση αλληλεγγύης με αυτές τις χώρες. Αλληλεγγύη που μπορεί να εκφραστεί με υλικό τρόπο αλλά κυρίως διαδίδοντας και υποστηρίζοντας το δίκαιο του αγώνα τους και ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό για τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες που δραστηριοποιείται.

 

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, που αγωνίζεται για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, που αναπτύσσει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τους ίδιους αντιιμπεριαλιστικούς σκοπούς μέσα και από την ενίσχυση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έκανε ανοιχτή πρόσκληση στους καλλιτέχνες μέλη του να πλαισιώσουν την έκθεση αυτή, έκθεση με ελεύθερο θέμα που τα έργα θα διατίθενται και θα είναι προσιτά για τη στήριξη των σκοπών της ΕΕΔΔΑ.

 

Ήρθε σε επαφή με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων προκειμένου η έκθεση να γίνει στην καρδιά της Αθήνας, ώστε να είναι προσιτή σε πολλούς και να επιλεγεί χώρος κατάλληλος για να αναδεικνύονται τα έργα.

 

Μας γεμίζει αισιοδοξία η μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμά μας στους εικαστικούς καλλιτέχνες και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε και δημόσια. Στη δύσκολη αυτή οικονομική και πολιτική συγκυρία που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την πιο άγρια επίθεση στα δικαιώματά του, είναι απαραίτητη η στράτευση όλων ενάντια στην παντοδύναμη αλλά όχι ανίκητη ιμπεριαλιστική μηχανή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

.

Η συνέχεια ανήκει πλέον στους επισκέπτες, Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους, που επιθυμούν να δουν το έργο των εικαστικών και να γνωρίσουν τη δράση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

 

 

Αθήνα, Νοέμβρης 2011

Η Γραμματεία της ΕΕΔΔΑ

 

 

 

* Για το CD του καταλόγου της έκθεσης επικοινωνήστε με το ΕΕΤΕ ή την ΕΕΔΔΑ