Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow * Προγράμματα arrow Διάφορα arrow Η δράση της ΕΕΔΔΑ στη Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα καζάνι που βράζει και κάθε τόσο εκρήγνυται. Στη δεκαετία του '80 είχαμε μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στην Κεντρική Αμερική, μετά την επικράτηση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα και την άνοδο του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στο Σαλβαδόρ. Μιας και θεωρείται η «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, εκείνη την εποχή υπήρχε έντονος κίνδυνος για μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική. Τη δεκαετία του '90 το κέντρο βάρους μετατέθηκε στη Νότια Αμερική, κυρίως στην Κολομβία, με την άνοδο του ένοπλου κινήματος και στη Βενεζουέλα, με την επικράτηση της κυβέρνησης Τσάβες. Από το 2000 και πέρα η κατάσταση σε όλες σχεδόν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει οξυνθεί ιδιαίτερα. Παντού σημειώνονται μεγάλοι αγώνες όλων σχεδόν των κλάδων των εργαζομένων, εργατών, αγροτών, γυναικών, νεολαίας, ιθαγενών, σε όλες σχεδόν τις χώρες μέσα από ενιαία μέτωπα αγώνα που έχουν συγκροτηθεί.

Το παλιό πρόσχημα που χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του '80 για τις επεμβάσεις στην περιοχή, δηλαδή η λεγόμενη σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, αντικαταστάθηκε τη δεκαετία του '90 με το δήθεν αγώνα κατά των ναρκωτικών, ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σήμερα για την επέμβαση στην Κολομβία και το τσάκισμα του ένοπλου κινήματος. Ταυτόχρονα, μετά τις 11 του Σεπτέμβρη 2001, με τη δήθεν πάλη κατά της τρομοκρατίας, πολλές προσπάθειες έγιναν να ταυτιστούν και στη Λατινική Αμερική οι λαϊκοί αγώνες με την τρομοκρατία.

Σήμερα, που το περίφημο δόγμα Μονρόε «Η Αμερική για τους Αμερικάνους», όπου «Αμερικάνοι» είναι αποκλειστικά οι διάφορες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής τους, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη Λατινική Αμερική. Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για την Αμερική (ALCA), που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 1.1.2005 δεν έχει εγκριθεί ακόμα, και η εφαρμογή της είναι πιο αμφίβολη παρά ποτέ. Οι αντιρρήσεις δεν περιορίζονται μονάχα στους λαούς, που από την πρώτη στιγμή την κατάγγειλαν σαν έναν ακόμα ελιγμό του ιμπεριαλισμού και κινητοποιήθηκαν ενάντιά της σε μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και σε πολλές κυβερνήσεις, με πρώτη την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αλλά και άνικοέδειξαν την 

Από την ίδρυσή της η ΕΕΔΔΑ δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ, την Κούβα, την Κολομβία, τη Χιλή, τη Βενεζουέλα. Γι’ αυτές τις χώρες έχει μια μόνιμη παρουσία με εκδηλώσεις αλληλεγγύης, καμπάνιες ενημέρωσης, συγκέντρωσης χρημάτων, αποστολές ομάδων εθελοντικής εργασίας, αλλά και με αναπτυξιακά προγράμματα.

1. Νικαράγουα

Από την ίδρυση της ΕΕΔΔΑ το 1981 μέχρι το 1990, που το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) έχασε τις εκλογές, το κύριο βάρος της δουλειάς του Τμήματος Λατινικής Αμερικής έπεφτε στη Νικαράγουα κυρίως, αλλά και γενικά στην Κεντρική Αμερική, όπου η ανάμειξη των ΗΠΑ ήταν απροκάλυπτη. Γι’ αυτό και ήταν πολλές οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης, οι πορείες διαμαρτυρίας, οι πολιτικές και οικονομικές καμπάνιες, διαβήματα, συλλογές υπογραφών ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών, δημάρχων, κ.ά, υπογραφές εκκλήσεων και καταγγελιών, διήμερα αλληλεγγύης, εκθέσεις φωτογραφίας, αφίσας, εντύπων, κλπ. και πολλά τα κυβερνητικά και συνδικαλιστικά στελέχη των Σαντινίστας που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, για να ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τις μαζικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και γενικά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. 

Ορισμένες από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις αλληλεγγύης ήταν τον Ιούνη του 1983 η δωρεά δύο τρακτέρ στην Ένωση Εργατών Γης (ATC), το Νοέμβρη του 1984 η δωρεά δισκετών για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης της Μανάγουα (JRM), η αποστολή παιδικών τροφών και φαρμάκων μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Φιλίας, Αλληλεγγύης και Ειρήνης (CNΑSP) το Φλεβάρη του 1989, η παράδοση μεγάλων χρηματικών ποσών σε διάφορους οργανισμούς σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Σαντινίστας. Η ΕΕΔΔΑ συμμετείχε σε όλες τις παγκόσμιες καμπάνιες αλληλεγγύης, πολιτικές και οικονομικές, που διοργανώθηκαν εκείνο το διάστημα.

Με πρωτοβουλία της ΕΕΔΔΑ, και σε συνεννόηση με τα συνδικάτα, πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που πρόσφεραν ένα ημερομίσθιό τους για το λαό της Νικαράγουας, ενώ διοργανώθηκαν και πολλές αποστολές συνδικαλιστικών και εκπροσώπων μαζικών οργανώσεων (π.χ. η 8μελής αποστολή για τις εκλογές του 1990). Η πιο γνωστή, ωστόσο δραστηριότητα της ΕΕΔΔΑ για τη Νικαράγουα ήταν οι ομάδες εθελοντικής εργασίας, οι μπριγάδες, που από το 1984 μέχρι και το 1990 έδιναν τη «μάχη του καφέ», βοηθώντας στη συγκομιδή του σε διάφορες μονάδες κρατικής παραγωγής (UPE).

Η ΕΕΔΔΑ συμμετείχε επίσης σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις αλληλεγγύης με τη Νικαράγουα (π.χ. στη Λισαβόνα το 1984), σε όλα τα διεθνή συνέδρια που οργανώθηκαν στην ίδια τη Νικαράγουα την εποχή των Σαντινίστας και σε όλες πανευρωπαϊκές συναντήσεις αλληλεγγύης, ενώ το 1986 φιλοξένησε την πανευρωπαϊκή συνάντηση στην Αθήνα. Το Σεπτέμβρη του 1985 διοργάνωσε μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με λατινοαμερικάνικα συγκροτήματα από το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα και από την ίδια τη Νικαράγουα στο «Παλλάς», που ήταν κι αυτή αφιερωμένη στον αγώνα του νικαραγουανού λαού, με τη συμμετοχή και του Γιώργου Νταλάρα και της Αλίκης Καγιαλόγλου.

Από τη Νικαράγουα ξεκίνησαν και τα πρώτα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕΔΔΑ, τον Οκτώβρη του 1988. Από τότε μέχρι σήμερα, έγιναν στη Νικαράγουα τα εξής αναπτυξιακά προγράμματα, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας:

  1. 1. Κατασκευή 10 κατοικιών στον αγροτικό συνεταιρισμό «Νουέβο Αμανασέρ», στην επαρχία Ματαγάλπα, σε συνεργασία με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, και με την αποστολή 7 εθελοντών οικοδόμων

      Τοπική οργάνωση: Ένωση Γεωργών και Κτηνοτρόφων Νικαράγουας (UNAG)

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, UNAG

Συνολικό ποσό έργου: € 32.230

Έτος εκτέλεσης: 1988

  1. 2. Κατασκευή ενός 6-τάξιου δημοτικού σχολείου στην περιοχή «Ελ Τρέμπολ» και ενός παιδικού σταθμού στη «Σάντα Άννα», στην επαρχία της Ματαγάλπα, σε συνεργασία με την Παμπειραϊκή Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, με την αποστολή 8 εθελοντών οικοδόμων

      Τοπική οργάνωση: Ένωση Γεωργών και Κτηνοτρόφων Νικαράγουας (UNAG)

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, UNAG

Συνολικό ποσό έργου: € 94.528

Έτος εκτέλεσης: 1989-1990

  1. 3. Κατασκευή 20 κατοικιών στον αγροτικό συνεταιρισμό «Χουάν Ραμόν Κορέα», στη Ματαγάλπα

      Τοπική οργάνωση: Ένωση Γεωργών και Κτηνοτρόφων Νικαράγουας (UNAG)

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, UNAG

Συνολικό ποσό έργου: € 275.005

Έτος εκτέλεσης: 1990-1991

  1. 4. Βοήθεια και υποστήριξη σε 110 παιδιά του δρόμου στην επαρχία Ματαγάλπα

Τοπική οργάνωση: Σύλλογος για την Ολοκληρωμένη Κοινοτική Ανάπτυξη         (ADIC)

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, ADIC

Συνολικό ποσό έργου: € 22.390

Έτος εκτέλεσης: 1993

2. Σαλβαδόρ

Από την ίδρυσή της το 1981, η ΕΕΔΔΑ ποτέ δε σταμάτησε να υποστηρίζει τον αγώνα του λαού του Σαλβαδόρ και το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN), τόσο στην εποχή που υπήρχε το ένοπλο κίνημα, όσο και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας, το Γενάρη του 1992. Διοργάνωσε πορείες διαμαρτυρίες κατά της επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα και στην περιοχή, εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε εργοστάσια, σχολεία, δήμους, κλπ., οικονομική βοήθεια, συμμετοχή σε όσες διεθνείς διασκέψεις έγιναν (Παρίσι, Βρυξέλλες, κ.α.), αποστολή συνδικαλιστών και εκπροσώπων μαζικών φορέων για διάφορες εκδηλώσεις στο ίδιο το Σαλβαδόρ, καθώς και την αποστολή μιας μπριγάδας εθελοντικής εργασίας σε φτωχή κοινότητα το Σεπτέμβρη του 2001, για να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός σχολείου.

Τον Απρίλη του 1987, η ΕΕΔΔΑ διοργάνωσε μια μεγάλη μουσική συναυλία με τη συμμετοχή του σαλβαδοριανού συγκροτήματος Cutumay Camones, αφιερωμένη στον αγώνα του λαού του Σαλβαδόρ. Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε και μία κασέτα με τα τραγούδια τους, με τίτλο «Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε» (Por eso luchamos). Επίσης, οργάνωσε την αποστολή μιας 4μελούς αντιπροσωπείας για τις πρώτες εκλογές που έγιναν μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνευσης με τη συμμετοχή του Μετώπου, που βοήθησαν σαν παρατηρητές.

Στο Σαλβαδόρ από το 1990 έχουν γίνει τα εξής προγράμματα, όλα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ίδρυμα για την Οικονομική Προώθηση και Ανάπτυξη του Σαλβαδόρ (FUNSALPRODESE):

1.   Οργάνωση μιας κλινικής για εξωτερικούς ασθενείς, μέλη της συνδικαλιστικής    οργάνωσης Ενιαία Ομοσπονδία Συνδικάτων Σαλβαδόρ (FUSS) 

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 77.458

Έτος εκτέλεσης: 1990-1991

2. Οργάνωση ενός λαϊκού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης στο Σαν Σαλβαδόρ (IPOVO)

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 138.532

Έτος εκτέλεσης: 1990-1991

3. Πρόγραμμα καλλιέργειας λαχανικών στην κοινότητα «Ελ Σαπότε» της επαρχίας Λα Λιμπερτάδ

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 13.414

Έτος εκτέλεσης: 1991

4. Οικοδόμηση 10 κατοικιών στην κοινότητα Λόμα Τσάτα της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό κόστος έργου: € 18.126

Έτος εκτέλεσης: 1992

5. Οικοδόμηση 7 κατοικιών στην κοινότητα Λόμα Τσάτα της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 24.973

Έτος εκτέλεσης: 1994

6. Πρόγραμμα ανάπτυξης σε 11 κοινότητες της επαρχίας Ουσουλουτάν, που προέβλεπε την κατασκευή 61 κατοικιών και την κατάρτιση μελών των κοινοτήτων σε προληπτική ιατρική και υγιεινή

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 411.488

Έτος εκτέλεσης: 1995-1998

7. Βοήθεια για την αύξηση της παραγωγής ζαχαροκάλαμου στην κοινότητα «Σάντα Μπάρμπαρα», στην Γκουασάπα της επαρχίας Σαν Σαλβαδόρ  

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 30.000

Έτος εκτέλεσης: 1995

8.  Πρόγραμμα εκτροφής μελισσών στην κοινότητα «Ελ Φράνκο» της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 22.183

Έτος εκτέλεσης: 1996

9.   Κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην Γκουασάπα της επαρχίας Σαν  Σαλβαδόρ

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 21.228

Έτος εκτέλεσης: 1997

10. Πρόγραμμα παραγωγής λαχανικών στην κοινότητα «Ελ Τσαγιτόν» της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 25.234

Έτος εκτέλεσης: 1998

11. Πρόγραμμα παραγωγής φυστικιών κάσιους και προστασίας του περιβάλλοντος  στην κοινότητα «Ελ Φράνκο» της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 20.745

Έτος εκτέλεσης: 1998

12. Εγκατάσταση ποτιστικού συστήματος και βοήθεια στην παραγωγή της κοινότητας «Σαν Αντόνιο» της επαρχίας Ουσουλουτάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 23.116

Έτος εκτέλεσης: 1999

13. Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για νέους (ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων και προγραμματιστές κομπιούτερ) στο Σαν Σαλβαδόρ

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ

Συνολικό ποσό έργου: € 60.300

Έτος εκτέλεσης: 2000

14. Πρόγραμμα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας (φάρμακα) στα θύματα του σεισμού (Γενάρης 2000)

            Χρηματοδότηση: Υπουργείο Εξωτερικών

Συνολικό ποσό έργου: € 58.694

Έτος εκτέλεσης: 2001

15. Πρόγραμμα ανάπτυξης 3 κοινοτήτων στην επαρχία Ουσουλουτάν, που

προβλέπει την εξασφάλιση διατροφής μέσω της καλλιέργειας λαχανικών και     την εκτροφή χοίρων, την αποθήκευση και τον καθαρισμό βρόχινου νερού για το πότισμα των καλλιεργειών, την προετοιμασία του πληθυσμού για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων (ξηρασίας, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων, κλπ.)

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 619.164

Έτος εκτέλεσης: 2001-2004

16. Πρόγραμμα με τίτλο «Βελτίωση της διατροφής σε 8 κοινότητες της επαρχίας     Αουατσαπάν», που προβλέπει τη βοήθεια 228 οικογενειών σε θέματα α) εξασφάλισης διατροφής, β) σίτιση, υγεία και υγιεινή για μωρά και παιδιά μέχρι 5 ετών, καθώς και για εγκύους και μητέρες που θηλάζουν, και γ) υγιεινή περιβάλλοντος

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 573.212

Έτος εκτέλεσης: 2006-2008

 

3. Κούβα

Η ΕΕΔΔΑ από την ίδρυσή της συνεργάστηκε στενά με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης στα θέματα που αφορούν στην Κούβα και έκφρασε επανειλημμένα την απαίτησή της για άρση του αποκλεισμού, που εδώ και πάνω από 40 χρόνια έχουν επιβάλει στο νησί οι ΗΠΑ και την αλληλεγγύη της στον αγώνα του κουβανικού λαού. Επίσης συμμετείχε μέσα στα πλαίσια του Grupo Sur και στα τρία Συνέδρια των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων για τη Συνεργασία με την Κούβα (1993, 1999, 2002), καθώς και σε όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει στις Βρυξέλλες από τη Διακομματική Ομάδα κατά του Αποκλεισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Επίσης, στα πλαίσια της πρόσφατης ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενάρης-Ιούνης 2003), η ΕΕΔΔΑ διοργάνωσε σε συνεργασία με το Grupo Sur, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας & Αλληλεγγύης και το συντονιστικό «Δράση Θεσσαλονίκη 2003», ημερίδα με θέμα την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, στην ομίλια μίλησαν, εκτός από εκπροσώπους των διοργανωτών, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας (CEE), Ντένις Γκουσμάν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης και ο Ξαβιέ Ντεκλέρκ από το Grupo Sur.

Η ΕΕΔΔΑ είναι μέλος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση των πέντε κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι με χαλκευμένες κατηγορίες στις ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε το Φλεβάρη του 2003 με πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού.

Στον τομέα των προγραμμάτων, η ΕΕΔΔΑ συνεργάστηκε από το 1993 με την Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας (FMC), από την εποχή δηλαδή που η Κούβα άρχισε να ενδιαφέρεται για προγράμματα και έχει συγχρηματοδοτήσει τα εξής προγράμματα:

1.  Πρόγραμμα «Γυναίκες, υγεία και φαρμακευτικά φυτά», για την κατάρτιση 240 γυναικών στη χρήση των φυτών αυτών στην επαρχία Σαντιάγο 

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FMC

Συνολικό ποσό έργου: € 29.892

Έτος εκτέλεσης: 1993

2.  Εγκατάσταση κουζίνων ηλιακής ενέργειας σε 30 βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Σαντιάγο της Κούβας

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FMC

Συνολικό ποσό έργου: € 24.972

Έτος εκτέλεσης: 1994

3. Πρόγραμμα καλλιέργειας 50.000 εκταρίων βαμβακιού σε υφάλμυρα εδάφη στην επαρχία Γουαντάναμο 

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FMC

Συνολικό ποσό έργου: € 27.428

Έτος εκτέλεσης: 1995

4.  Δημιουργία ενός τακτικού τηλεοπτικού προγράμματος για τις γυναίκες της Κούβας και κατάρτιση μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας στα θέματα αυτά

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FMC

Συνολικό ποσό έργου: € 20.026

Έτος εκτέλεσης: 1997

Επίσης, από το 2002 έχει καταθέσει δύο προτάσεις για συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την οργάνωση των συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων της Κούβας (ACPA), που όμως δεν έχουν εγκριθεί.

4. Κολομβία

Η ΕΕΔΔΑ άρχισε να δουλεύει για την Κολομβία το 1994 και συγκεκριμένα με την οργάνωση Εθνικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης και Βοήθειας (ANDAS), μια μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Η ύπαρξη παραστρατιωτικών οργανώσεων, που δρουν με την απροκάλυπτη συνεργασία του στρατού, με τη χρηματοδότηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και την καλυμμένη στήριξη της κολομβιανής κυβέρνησης, έχει δημιουργήσει μια πραγματικά τραγική κατάσταση στη χώρα. Η Κολομβία είναι η πρώτη χώρα σε πολιτικές δολοφονίες στον κόσμο, ενώ το 97% των εγκλημάτων παραμένουν ατιμώρητα. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί πάνω από 5.000 μέλη της Πατριωτικής Ένωσης και του ΚΚ Κολομβίας.

Ταυτόχρονα, από τη δεκαετία του ’60, λόγω των τεράστιων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, υπάρχουν και ένοπλες αντάρτικες ομάδες, που από το 1990 άρχισαν να αποκτούν ιδιαίτερη δύναμη και να απλώνουν τις δραστηριότητές τους σ’ ολόκληρη την Κολομβία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ουσιαστικά δύο πολιτικοστρατιωτικές οργανώσεις, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Στρατός του Λαού (FARC-EP), με 60 μέτωπα σ’ ολόκληρη τη χώρα, και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και ορισμένες άλλες πολύ μικρότερες ένοπλες ομάδες. Το Γενάρη του 1999, οι FARC-EP άρχισαν συνομιλίες με την κυβέρνηση, για την επίτευξη ειρήνης. Για το σκοπό αυτό είχε αποστρατιωτικοποιηθεί μια περιοχή 42.000 τετρ. χλμ., δηλαδή 5 δήμοι. Οι συνομιλίες προχώρησαν με δυσκολία, λόγω της μη τήρησης των συμφωνιών από την κυβέρνηση και της άρνησής της να προχωρήσει σε αλλαγές. Οι συνομιλίες σταμάτησαν τελικά το Φλεβάρη του 2002 με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης.

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, τα καρτέλ της κοκαΐνης, η βίαιη απομάκρυνση των αγροτών από τον κλήρο τους και η αναγκαστική καλλιέργεια από την πλευρά τους του φυτού της κόκας, έδωσαν την αφορμή στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό να αρχίσει να στέλνει μέσα από το «Σχέδιο Κολομβία» μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Κολομβίας, με κύριο αποδέκτη το στρατό και την αστυνομία, αλλά και τους παραστρατιωτικούς. Η ΕΕΔΔΑ ενημέρωσε πλατιά τον ελληνικό λαό για το σχέδιο αυτό, που στη συνέχεια ονομάστηκε «Περιφεριακή Πρωτοβουλία για τις Άνδεις», με στόχο να συμπεριλάβει και τις γύρω χώρες, και το αμερικανόπνευστο «Πατριωτικό Σχέδιο» της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες. Παράλληλα, στη χώρα υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναγκαστικά ξεριζωμένων-εκτοπισμένων λόγω της πολιτικής βίας, που έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Λόγω αυτής της ιδιαίτερα πολύπλοκης κατάστασης, οι ανάγκες αλληλεγγύης με το λαό της Κολομβίας είναι πολύ μεγάλες, και έχουν σχέση με καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για δολοφονίες, βασανισμούς και εξαφανίσεις αμάχων, ιθαγενών, αγροτών, συνδικαλιστών, φοιτητών, αγωνιστών του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ.

Η ΕΕΔΔΑ από το 1998 είναι μέλος του συντονιστικού OIDHACO-Συμφωνία του Λονδίνου (Acuerdo de Londres), στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 40 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κολομβία, και που ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Κολομβίας, στις ευρωπαϊκές κυβέρνησεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κολομβιανού λαού και για την τήρηση των συμφωνιών για την ειρήνευση, την καταδίκη και τη διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων, κλπ.

Παράλληλα, το 2002 ξεκίνησε η πανευρωπαϊκή καμπάνια αλληλεγγύης «Για μια Νέα Κολομβία με Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 12 ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην Ελλάδα, την Έκκληση της καμπάνιας έχουν υπογράψει οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα, ΑΔΕΔΥ, ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, κλπ.), τρία πολιτικά κόμματα (ΚΚΕ, Συνασπισμός, ΔΗΚΚΙ), κ.ά.

Στον τομέα της αλληλεγγύης, η ΕΕΔΔΑ από την πρώτη στιγμή κατάγγειλε τις ενέργειες των παραστρατιωτικών οργανώσεων και του στρατού, απαίτησε από την κυβέρνηση την τιμωρία των ενόχων για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του λαού, την αποποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, αλλά και την άμεση και χωρίς όρους διάλυση των ταγμάτων θανάτου, στήριξε τους λαϊκούς αγώνες και το δικαίωμα των εργαζομένων στη συνδικαλιστική δουλειά, αλλά και τις συνομιλίες ανάμεσα στις ένοπλες οργανώσεις και την κυβέρνηση, για μια πραγματική ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης κατάγγειλε την αυθαίρετη συγκρότηση της «λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεγονός ότι σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι δύο μεγαλύτερες αντάρτικες οργανώσεις της Κολομβίας.

Για την καλύτερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, η ΕΕΔΔΑ έχει επανειλημμένα καλέσει εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων καθώς και του ένοπλου κινήματος της Κολομβίας, των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων Κολομβίας-Στρατός του Λαού (FARC-EP). Έχει κινητοποιήσει κόμματα, νεολαίες, συνδικάτα, οργανώσεις για ζητήματα αλληλεγγύης, έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις με θέμα την ειρήνευση της χώρας και την ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια τον Απρίλη 2003 διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Κολομβία, με ομιλητές τον Κάρλος Λοσάνο, μέλος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων για την απεμπλοκή των ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι το 2002 που σταμάτησαν και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κολομβίας και τον Κράτη Κυριαζή, γραμματέα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ.

Από τη στιγμή που η ακροδεξιά κυβέρνηση του Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες άρχισε την έκδοση πολιτικών κρατουμένων στις ΗΠΑ δήθεν για συμμετοχή στη διακίνηση ναρκωτικών, η ΕΕΔΔΑ ξεκίνησε εκστρατεία για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, προσκάλεσε στην Ελλάδα το δικηγόρο Μιγέλ Γκονσάλες, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση διαφόρων πολιτικών κρατουμένων που απειλούνται με έκδοση, ώστε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι ο ελληνικός λαός.    

Τα προγράμματα που από το 1995 συγχρηματοδοτεί η ΕΕΔΔΑ στην Κολομβία, πάντα μαζί με την ANDAS, την Εθνική Ένωση για την Αλληλεγγύη και τη Βοήθεια, απευθύνονται ακριβώς στα θύματα της πολιτικής βίας και στους αναγκαστικά ξεριζωμένους. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει τα εξής:

1.   Πρόγραμμα υποστήριξης στα θύματα της πολιτικής βίας 

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, ANDAS

Συνολικό ποσό έργου: € 23.563

Έτος εκτέλεσης: 1995

2.   Εκπαίδευση στελεχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομία της αλληλεγγύης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες, θύματα της πολιτικής βίας

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, ANDAS

Συνολικό ποσό έργου: € 23.386

Έτος εκτέλεσης: 1996

3. Πρόγραμμα εμβάθυνσης της εκπαίδευσης στελεχών, θυμάτων της πολιτικής βίας

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, ANDAS

Συνολικό ποσό έργου: € 21.725

Έτος εκτέλεσης: 1997

4.  Πρόγραμμα νομικής προστασίας σε ξεριζωμένους από την πολιτική βία πληθυσμούς

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, ANDAS

Συνολικό κόστος έργου: € 21.895

Έτος εκτέλεσης: 1998

5.  Νομικό πρόγραμμα ενίσχυσης ολοκληρωμένων προγραμματικών ενεργειών για τον ξεριζωμένο από την πολιτική βία πληθυσμό

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, ANDAS

Συνολικό ποσό έργου: € 28.763

Έτος εκτέλεσης: 1999

6. Κατάρτιση σε θέματα οικονομίας αλληλεγγύης για την ίδρυση κοινών επιχειρήσεων για ξεριζωμένους και θύματα της πολιτικής βίας

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΕΔΔΑ

Συνολικό ποσό έργου: € 63.530

Έτος εκτέλεσης: 2000

7.       Πρόγραμμα βοήθειας στους αναγκαστικά εκτοπισμένους λόγω της πολιτικής βίας, με τίτλο «Βοήθεια για την οργάνωση, τη σωστή διατροφή και τη διάσωση της πείρας της αγροτικής παραγωγής για τον εκτοπισμένο στα αστικά κέντρα πληθυσμό», που προβλέπει την ενίσχυση των αγροτικών οργανώσεων των εκτοπισμένων, την προώθηση ευκαιριών σωστής διατροφής για τους εκτοπισμένους στην πόλη με τη δημιουργία λαϊκών εστιατορίων και την κατάρτιση του προσωπικού τους και τη δημιουργία περιβολιών για την καλλιέργεια λαχανικών και κηπευτικών και ενός αγροκτήματος για την εκτροφή μικρών ζώων (πουλερικών, κουνελιών και γουρουνιών) και την προμήθεια των προϊόντων τους στα λαϊκά εστιατόρια σε σωστές τιμές.

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, ANDAS

Συνολικό ποσό έργου: € 446.244

Έτος εκτέλεσης: 2006-2007

 

 

5. Χιλή

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ το Σεπτέμβρη του 1973 δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο στην Ελλάδα, που τότε είχε κι αυτή στρατιωτική δικτατορία. Έτσι, ακόμα και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ακούστηκαν συνθήματα καταδίκης του πραξικοπήματος και αλληλεγγύης με τον αγώνα του χιλιάνικου λαού. Η ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στα γεγονότα της Χιλής είχε σαν αποτέλεσμα να διοργανωθεί το 1975 στην Αθήνα η πρώτη διεθνής διάσκεψη αλληλεγγύης με το χιλιάνικο λαό, με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που αργότερα υπήρξαν συνιδρυτές της ΕΕΔΔΑ.

Το Σεπτέμβρη του 1982 η ΕΕΔΔΑ συνδιοργάνωσε στην Αθήνα διεθνή διάσκεψη για την έρευνα των εγκλημάτων της χούντας του Πινοτσέτ μαζί με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας, καθώς και πολιτικο-καλλιτεχνική εκδήλωση στο Λυκαβηττό με το πασίγωνστο μουσικό συγκρότημα Inti-Illimani. Επίσης, το 1983 συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη με το ίδιο θέμα που έγινε στη Στοκχόλμη.

Το 1983, διοργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην πρεσβεία της Χιλής, με την ευκαιρία των 10 χρόνων από το πραξικόπημα, ενώ κάλεσε εκπροσώπους της Δημοκρατικής Χιλής σε πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Έκανε διάφορα διαβήματα και διαμαρτυρίες στην πρεσβεία της Χιλής και πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης στους αγώνες του χιλιάνικου λαού. Αλλά και μετά την παράδοση της διακυβέρνησης από τον Πινοτσέτ, η ΕΕΔΔΑ συνέχισε να εκφράζει με κάθε ευκαιρία την υποστήριξή της στους λαϊκούς αγώνες στη Χιλή.

Σήμερα, στον τομέα των προγραμμάτων η ΕΕΔΔΑ συνεργάζεται κυρίως με μία κοσμική οργάνωση που ανήκει στη Θεολογία της Απελευθέρωσης, ένα αριστερό κίνημα ιερωμένων πολύ διαδεδομένο στη Λατινική Αμερική, με πλούσια δράση μέσα στα πιο φτωχά τμήματα των διαφόρων χωρών. Η δραστηριότητα αυτή άρχισε το 1990, όταν κατατέθηκε το πρώτο πρόγραμμα.

1.       Πρόγραμμα για εργαστήρια δημοκρατικής συμμετοχής στην κοινότητα    Πενιαλολέν του Σαντιάγο, με την υλοποίηση σεμιναρίων διαπαιδαγώγησης, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, διοργάνωση πολιτιστικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων, κοινοτικών συγκεντρώσεων και σεμιναρίων, κ.ά.

Τοπικός συνεργάτης: Πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις της Χιλής

Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συνολικό κόστος έργου: € 81.461

Έτος εκτέλεσης: 1991

 

2. Πρόγραμμα τοπικής κοινωνικής ανάπτυξης στην κοινότητα Πουδαουέλ στο Σαντιάγο, σε 5 επίπεδα: πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ψυχική υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική οικονομία και βελτίωση κατοικιών.  

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, TIJERAL

Συνολικό ποσό έργου: € 464.933

Έτος εκτέλεσης: 1993-1996

3. Κάλυψη των λειτουργικών εξόδων ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην κοινότητα Πενιαλολέν του Σαντιάγο

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, TIJERAL

Συνολικό ποσό έργου: € 25.254

Έτος εκτέλεσης: 1994

4. Οικοδόμηση 10 κατοικιών στην κοινότητα Λόμα Τσάτα της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό κόστος έργου: € 18.126

Έτος εκτέλεσης: 1992

5. Οικοδόμηση 7 κατοικιών στην κοινότητα Λόμα Τσάτα της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 24.973

Έτος εκτέλεσης: 1994

6. Πρόγραμμα ανάπτυξης σε 11 κοινότητες της επαρχίας Ουσουλουτάν, που προβλέπει την κατασκευή 61 κατοικιών και την κατάρτιση μελών των κοινοτήτων σε προληπτική ιατρική και υγιεινή

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 411.488

Έτος εκτέλεσης: 1995-1998

7. Βοήθεια για την αύξηση της παραγωγής ζαχαροκάλαμου στην κοινότητα «Σάντα Μπάρμπαρα», στην Γκουασάπα της επαρχίας Σαν Σαλβαδόρ  

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 30.000

Έτος εκτέλεσης: 1995

8.  Πρόγραμμα εκτροφής μελισσών στην κοινότητα «Ελ Φράνκο» της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 22.183

Έτος εκτέλεσης: 1996

9.   Κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην Γκουασάπα της επαρχίας Σαν                                    

Σαλβαδόρ

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 21.228

Έτος εκτέλεσης: 1997

10. Πρόγραμμα παραγωγής λαχανικών στην κοινότητα «Ελ Τσαγιτόν» της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 25.234

Έτος εκτέλεσης: 1998

11. Πρόγραμμα παραγωγής φυστικιών κάσιους και προστασίας του περιβάλλοντος  στην κοινότητα «Ελ Φράνκο» της επαρχίας Κουσκατλάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 20.745

Έτος εκτέλεσης: 1998

12. Εγκατάσταση ποτιστικού συστήματος και βοήθεια στην παραγωγή της κοινότητας «Σαν Αντόνιο» της επαρχίας Ουσουλουτάν

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ, FUNSALPRODESE

Συνολικό ποσό έργου: € 23.116

Έτος εκτέλεσης: 1999

13. Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για νέους (ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων και προγραμματιστές κομπιούτερ) στο Σαν Σαλβαδόρ

            Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕΔΔΑ

Συνολικό ποσό έργου: € 60.300

Έτος εκτέλεσης: 2000