Γλώσσα:
Home arrow Τελευταία νέα arrow 15 Μάη Ημέρα της Παλαιστινιακής ΝΑΚΜΠΑ
15 Μάη Ημέρα της Παλαιστινιακής ΝΑΚΜΠΑ

Η 15η Μάη, η πιο μαύρη παλαιστινιακή επέτειος, που ονομάζεται Νάκμπα, δηλαδή ολοκληρωτική καταστροφή της Παλαιστίνης, τιμάται από το 1948, τότε που το πάνοπλο Ισραήλ κατέλαβε με πόλεμο το 60% των εδαφών του παλαιστινιακού κράτους και ο παλαιστινιακός λαός διασκορπίστηκε σε 4 χώρες (Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο), όπου ζουν μέχρι σήμερα χωρίς δικαίωμα επιστροφής στις εστίες τους. Αυτή δεν ήταν η πρώτη τραγωδία που βίωσε ο παλαιστινιακός λαός αλλά ούτε και η τελευταία, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα.  

 

Γιατί φαίνεται ότι δεν αρκούν οι κάθε είδους ισραηλινές επιθέσεις ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, με τη στήριξη και κάλυψη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ και με τον ΟΗΕ να παρακολουθεί απαθής την καταστρατήγηση των ίδιων του των αποφάσεων, ούτε η απόφαση των ΗΠΑ να ορίσουν ολόκληρη την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τώρα ήρθε ένα νέο ισχυρό χτύπημα από τις ΗΠΑ με την απόφαση για τη δημιουργία της «Νέας Παλαιστίνης».

Το νέο αυτό σχέδιο κατοχυρώνει την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και εδραιώνει παραπέρα την κυριαρχία του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Επεκτείνει τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη για να συνδέονται μεταξύ τους δίνοντας στο Ισραήλ τη δυνατότητα μεγαλύτερης διείσδυσης σε αυτά τα εδάφη και  κατακερματίζοντας ακόμα παραπέρα το Κράτος της Παλαιστίνης.

 

Το Ισραήλ θα αναλάβει την ασφάλεια της «Νέας Παλαιστίνης» η οποία δεν θα έχει δικαίωμα σε δικό της στρατό. Σε αντάλλαγμα, θα ορίσουν την Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών, Ισραήλ και «Νέας Παλαιστίνης», και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε διάστημα ενός έτους από τη συγκρότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

 

Ο εκβιασμός συνίσταται στο ότι αν οι παλαιστινιακές οργανώσεις δεν συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε υποστήριξη και θα απαγορεύσουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στα παλαιστινιακά εδάφη με οποιονδήποτε. Η υποκρισία συνίσταται στη δήλωση ότι αν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την οικονομική τους υποστήριξη.  

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά αυτά σχέδια που στόχο έχουν τον παραπέρα στραγγαλισμό του Παλαιστινιακού Κράτους και του λαού του. Καλεί  τον ελληνικό λαό να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια που δυναμιτίζουν την ειρήνη στην περιοχή και αφαιρούν από τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα να έχει δική του πατρίδα, ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη. Απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί σαν τετελεσμένα αυτά τα σχέδια, να τα καταγγείλει και να σταματήσει τη σύμπλευσή της με τους εχθρούς του παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της περιοχής.

 

Ζήτω η Παλαιστίνη και ο δίκαιος αγώνας του λαού της!


Αθήνα, 13 Μάη 2019            

< Προηγούμενα   Επόμενα >