Γλώσσα:
PHP  
PHP  
Home arrow Ποιοι είμαστε arrow Πρωτοβούλια Ίδρυσης
Γεγονότα και εξελίξεις 1981 - 1982

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ε.Ε.Δ.Δ.Α. ξεκίνησε από την συνειδητοποιήση μιας στυγνής και απάνθρωπης πραγματικότητας, που έχουν διαμορφώσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε βάρος πάμπολλων λαών της γης, στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, τη Νότια και
και Κεντρική Αμερική και τους λαούς που αγωνίζονται για Εθν. Ανεξαρτησία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και ειρήνη.
Οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι αντιμετωπίζοντας το αίτημα των λαών για αυτοπροσδιορισμό και εθνική κυριαρχία έχουν εξαπολύσει μια επίθεση βίας και αίματος τρομακτικών διαστάσεων, που έχει μεταβάλλει τεράστιες περιοχές του πλανήτη σε κόλαση με το ψευδέστατο και υποβολιμιαίο επιχείρημα ότι κάθε εξέγερση για αποτίναξη δεσμών εξάρτησης και εκμετάλλευσης είναι «κομμουνιστικός δάκτυλος» και «σοβιετική επιβουλή».  

Συλλήψεις, φυλακίσεις, κτηνώδη βασανιστήρια, βιασμοί, εκτελέσεις, εξαφανίσεις είναι στην ημερήσια διάταξη σ’ έναν κόσμο, που υποτίθεται ότι πέρασε από την εκατακόμβη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου για να λυτρωθεί απ’ όλα αυτά και να εξαγνισθεί.

Του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όπου οι λαοί πάλαιψαν και έδωσαν δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς με το όραμα δικαιώτερου και οπωσδήποτε ανθρωπινότερου κόσμου.  

Οι λαοί, που αρνούνται οι χώρες τους, τα χώματα των πατρίδων τους να είναι απλές προμηθεύτριες πρώτων υλών για την ευημερία των προνομιούχων καπιταλιστικών μητροπόλεων, αντιμετωπίζονται με τη φωτιά και το σίδηρο. 
 

Ελεεινά υποκείμενα, προδότες και αρνητές των λαών τους, τοποτηρητές της ξένης διείσδυσης και εκμετάλλευσης εμφανίζονται σαν «σωτήρες» της πατρίδας και στυλοβάτες της έννομης τάξης, την οποία στηρίζουν με τον πακτωλό ξένων χρημάτων, ξένων όπλων, ξένων συμβούλων, στρατούς και αστυνομίες, που αποτελούνται από μίσθαρνα όργανα και κοινωνικά κατακάθια όλων των κατηγορών. 
 

Στο όνομα της προστασίας των «ιερών και οσίων του Έθνους» σφαγιάζονται απαράγραπτα δικαιώματα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά των λαών και τα «προβλήματα» λύνονται με τη βία. 
 

Αποσιωπάται βέβαια πάντοτε, ότι στα κινήματα απελευθέρωσης μετέχουν συνήθως όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τους αντιδραστικούς και πουλημένους κι’ όλες οι τάξεις του λαού καθώς και ιερείς και διανοούμενοι και προπαγανδίζεται κάθε φορά ο «εξτρεμεστικός» χαρακτήρας και η απειλή κατά του καθεστώτος, σαν τα καθεστώτα αυτών των αγοραίων και ξενόδουλων χρεοκόπων ν’ αποτελούν κάτι το ιερό κι’ απαραβίαστο. 
 

Είναι ατελείωτος ο κατάλογος της φρίκης και του αίματος, που μας υποχρεώνει να υψώσουμε το ανάστημα μας και τη φωνή μας στο πλαίσιο της παγκόσμιας φάλαγγας αλληλεγγύης. 
 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης έκρινε σκόπιμο να τοποθετήσει το έργο της στο πλαίσιο των εσωτερικών και διεθνών πολιτικών εξελίξεων καθώς και του παγκόσμιου πολιτικού κλίματος. Στη βάση αυτή διαπιστώνει: 
Πρώτο: Η κυβέρνηση Ρήγκαν όχι μόνο προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε μέσο επάνοδο στο κλίμα ύφεσης, που είχε επιτευχθεί με τις διακηρύξεις του Ελσίνκι, αλλά και εξωθεί σε οξύνσεις, που οδηγούν βαθμιαία σε μια κατολίσθηση προς ψυχροπολεμικού τύπου αναμετρήσεις.  
Δεύτερο: Η πρόοδος προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για τον έλεγχο των πυραύλων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και γενικότερα των πυρηνικών όπλων είναι μηδαμινή, χάρη στην αμερικανική αδιαλλαξία και αμετακίνητη τοποθέτηση, που διαμορφώνεται στη βάση της λογικής του πρώτου πλήγματος ανεξάρτητα από τις όποιες συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.
Τρίτο: Συστηματικά πλέον εκδηλώνεται μια επίθεση μεγάλων διαστάσεων από τον Λουνς και τους άλλους επιτελείς του ΝΑΤΟ ενάντια στο συνεχώς ογκούμενο παγκόσμιο ειρηνιστικό κίνημα, που χαρακτηρίζεται ως σοβιετικός δάκτυλος και κίνδυνος στα θεμέλια της ατλαντικής «αμυντικής» πολιτικής, γεγονός που δείχνει ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο όχι μόνο να αγνοήσει τη διεθνή γνώμη, αλλά και ν΄ αντιμετωπίσει δυναμικά τα διλειρηνικά ρεύματα στις χώρες της Δύσης.  
Τέταρτο:
Ασκείται ένας εκβιασμός κολοσσιαίων διαστάσεων σε βάρος των χωρών της Δυτικής Ευρώπης για να αποδεχτούν την αμερικανική πυραυλική πολιτική του ολέθρου και να αποκόψουν τους δίαυλους οικονομικής επικοινωνίας με τις σοσιαλιστικές χώρες, που επιβεβαιώνουν την δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης στην καθημερινή πραγματικότητα.
Πέμπτο:
Στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ σε πλήρη σύμπραξη με το Ισραήλ και το διδακτορικό καθεστώς της Τουρκίας έχουν εξαπολύσει μια τεράστιας κλίμακας ιμπεριαλιστική επίθεση με κύριες αιχμές:
α) Την καταστροφή του Παλαιστινιακού κινήματος.
β) Τον πλήρη έλεγχο του λιβανικού χώρου και την εξουδετέρωση των αντιστάσεων του λιβανικού 
λαού.
γ)  Τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας λύσης του Κυπριακού με συναποδοχή των δύο κοινοτήτων, που θα επέτρεπε τη στερέωση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και εδαφικά ακέραιου κράτους.
Έκτο: Στη Κεντρική Αμερική η ανάμειξη των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτη και τη σύμπραξη της Ονδούρας επιδιώκεται η υπονόμευση του καθεστώτος της Νικαράγουα και η ανάσχεση του νικηφόρου επαναστατικού κινήματος στο Ελ Σαλβαδόρ.
Έβδομο: Στη Νότια Αμερική αυξάνεται συνεχώς η μαζική στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση των στρατιωτικό-φασιστικών καθεστώτων, που δολοφονούν και εξοντώνουν κατά χιλιάδες τους πατριώτες αντιπάλους τους.
Όγδοο: Στην Αφρική επικρατεί ανήσυχη ηρεμία αλλά οι ένοπλες επιδρομές της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης στην Αγκόλα και η διατήρηση των Εστιών αναταραχής στο κέρας της Αφρικής και αλλού δείχνουν ότι σε πρώτη ευκαιρία θα κατασκευασθούν και εκεί προβλήματα ώστε να διευκολυνθούν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.  

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση αισθάνεται ακόμα βαρύτερο το χρέος, δεδομένου ότι οι καταπιεζόμενοι λαοί του πλανήτη θα περάσουν από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες και ακόμα σκληρότερες συνθήκες. Κάθε προσπάθεια, κάθε προσφορά είναι λίγη μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας των καταπιεσμένων λαών της ανθρωπότητας. Η Επιτροπή μας έχει απόλυτη συνείδηση αυτής της αλήθειας και ο στόχος της είναι με τη βοήθεια όλων σας να υπερβάλλει τον εαυτό της, να συνεισφέρει υλικά και ηθικά στους αδελφούς μας όλου του κόσμου πέρα από ό,τι είναι αντικειμενικά δυνατό.
 

Έχει επίσης συνείδηση η Επιτροπή μας του γεγονότος ότι καμιά μακροπρόθεσμη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου γενικά, αλλά ειδικότερα του καταπιεσμένου ανθρώπου δεν μπορεί να πραγματωθεί αν δεν σταθεροποιηθεί η Ειρήνη στη γη. Η παγίωση της ειρήνης είναι το α και το ω του σύγχρονου κόσμου, ο υπέρτατος όρος για να επιτευχθεί ο εξανθρωπισμός του ανθρώπου, το πανάρχαιο αυτό όραμα της ανθρωπότητας. 

Η επιτροπή μας επομένως, είναι σαφές, βλέπει παράλληλα τον αγώνα της σαν στοιχείο αυτής της πάλης, της πάλης με αίτημα την ειρήνη, που συγκλονίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο πέρα κι’ έξω από κάθε ιδεολογική τοποθέτηση, εθνικό συμφέρον, ή πολιτικοστρατιωτική διαφορά.
  
 


Γεγονότα και εξελίξεις 1981 -1982,
από το «Χρονικό» που εκδόθηκε το 1984