Γλώσσα:
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μετανάστες - Πρόσφυγες
Μετανάστες - Πρόσφυγες
 
Εκδήλωση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό 13-3-2024
 
 

 

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης  (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες και καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι απελάσεις και οι λίστες των λεγόμενων «ασφαλών» χωρών οδηγεί σε μετακινήσεις από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές και σε αύξηση της αιματηρής λίστας νεκρών και αγνοουμένων. Το ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνιο του 2023 είναι ένα από τα πιο πολύνεκρα εγκλήματα στις θάλασσες της Μεσογείου με αριθμό θυμάτων που ενδέχεται να ξεπερνά τους 700, και πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος για τις αιτίες του. Στο αμπάρι του αλιευτικού που ακολουθούσε την πιο επικίνδυνη διαδρομή διεθνώς, αυτήν της βόρειας Αφρικής, στοιβάζονταν οι γυναίκες και τα παιδιά που τα «κατάπιε» η θάλασσα. Μέχρι τις 2 Οκτώβρη 2.517 άνθρωποι αναφέρονται ως νεκροί ή αγνοούμενοι στην Κεντρική Μεσόγειο.Η ακολουθούμενη πολιτική διαμορφώνει το έδαφος για τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αλλά και για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με εγκλήματα όπως των δεκάδων απανθρακωμένων ξεριζωμένων στο δάσος της Δαδιάς τον Αύγουστο του 2023 και των δεκάδων προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν που εντοπίστηκαν σε παραποτάμια περιοχή του Έβρου τον Οκτώβρη του 2022, κάποιοι με σημάδια βασανισμού εκτοπισμένοι από την Τουρκία. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη δεν ξεχνάμε τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που δολοφονούνται, υποφέρουν και εκτοπίζονται  καθώς το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συνεχίζει για 72η ημέρα τη βάρβαρη επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού. Απαιτούμε να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αλλά και κάθε μορφή εμπλοκής σε αυτούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Κανένας συμβιβασμός με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα!

 

Οι μετανάστες είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι από τους πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ζουν σε άθλιες συνθήκες σε χώρες που χτυπήθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που μετέτρεψαν τις περιοχές τους σε σφαίρες επιρροής για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και το δρόμο μεταφοράς τους.

Οι λαοί είναι τα θύματα και όχι οι θύτες, είναι θύματα της πολιτικής που βλέπει μόνο κέρδη.

Το πολύνεκρο ναυάγιο ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου έρχεται να συμπεριληφθεί στις πρώτες θέσεις της αιματηρής λίστας των ανάλογων δεκάδων ναυαγίων στη Μεσόγειο, αφού έγινε αιτία να χαθούν πάνω από 700 ψυχές.

Η πολιτική της έντασης της καταστολής με τους ορατούς και αόρατους φράχτες, με τον εγκλωβισμό σε "σύγχρονα" στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων "ασφαλών" χωρών είναι αυτή που γιγαντώνει τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και σπρώχνει τους ξεριζωμένους στα επισφαλή ταξίδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/6, 20:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

 

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους που είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη και βυθίστηκε έχοντας στα αμπάρια του γυναίκες και παιδιά. Ο κατάλογος των δεκάδων νεκρών δεν έχει τέλος.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους, ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά τους και καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεων, που γεννά τις εκατόμβες νεκρών.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το επαναλαμβανόμενο έγκλημα των πολέμων και της φτώχειας, τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής΄Ενωσης. Παλεύουμε για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για να γίνουν οι θάλασσές μας από θάλασσες νεκρών, θάλασσες αλληλεγγύης και φιλίας των λαών. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ξεριζωμένων στο άσυλο, στη μετάβαση στις χώρες του προορισμού τους, να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες και οι νόμοι της καταστολής και του εγκλωβισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

«ΑΙΓΑΙΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΦΟΣ ΑΘΩΩΝ»

 

 

 «Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και όχι τάφος αθώων», «όχι στην κανονικότητα του θανάτου», «ο τόπος που σπουδάζουμε δεν είναι υγρός τάφος ψυχών», «όχι στον εγκλωβισμό και στο ξεσπίτωμα ανθρώπινων ψυχών». Με αυτά τα συνθήματα διαδήλωσαν στις 6 Οκτώβρη στη Λέσβο ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, καθώς και τα  εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς του νησιού. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι στα Κύθηρα έτρεχαν να βοηθήσουν, να σώσουν και να περιθάλψουν άλλους μετανάστες που ναυάγησαν κοντά στο νησί τους. Πολλές δεκάδες όμως οι νεκροί και στα δύο ναυάγια.

 

Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για «διαχείριση»! Η μόνη διαχείριση που θα άρμοζε σε μια  χώρα που έχει γνωρίσει την προσφυγιά, είναι να περιθάλπει εκείνους που έχουν ανάγκη, να τους εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο παραμένουν στο έδαφός της, να εξετάζει τα αιτήματά τους και να τους αποδίδει το νομιμοποιητικό καθεστώς που απορρέει από την ιδιότητά τους,  χωρίς να παίζει παιχνίδια με τις  λέξεις «πρόσφυγας» και «μετανάστης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 59



Δημοσιεύματα 

1995 - 2010

Κατάλογος εδώ