Γλώσσα:
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Home arrow Τομείς δράσης arrow Μέση Ανατολή, Αραβικός Κόσμος arrow - Αναζήτηση άρθρου arrow Παλαιστίνη arrow ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Ναφτάλι Μπένετ που, βαδίζοντας στα βήματα του προκατόχου του, δείχνει ότι η αλλαγή της ηγεσίας της χώρας καμία απολύτως αλλαγή δεν φέρνει στην εφαρμοζόμενη πολιτική της, η οποία παραμένει το ίδιο ανάλγητη, επεκτατική, καταπιεστική απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Αντίθετα μάλιστα, βήμα-βήμα προχωρά σε κινήσεις που δείχνουν ότι έχει κατά νου ακόμα και τη χρησιμοποίηση θρησκευτικών μνημείων και τόπων προκειμένου να πετύχει τους διαχρονικούς στόχους όλων των μέχρι σήμερα ισραηλινών κυβερνήσεων.

 

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν τη μουσουλμανική Γιορτή της Θυσίας, ισραηλινές αστυνομικές αρχές απώθησαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους προσκυνητές, που είχαν πάει να τιμήσουν την επέτειο της προ αιώνων καταστροφής των δύο ναών του Σολομώντα, εκεί όπου αργότερα χτίστηκε το ισλαμικό τέμενος Αλ Άκσα (που οι Εβραίοι αποκαλούν Όρος του Ναού). Στις 18 Ιουλίου, όμως, οι 1.300 Εβραίοι άποικοι που επισκέφτηκαν την αυλή του τεμένους, διευκολύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κι αυτό παρόλο που απαγορεύεται η προσευχή Εβραίων στο συγκεκριμένο χώρο, βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την Ιορδανία, η οποία έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες την κηδεμονία των ιερών μνημείων και τόπων στην κατεχόμενη πόλη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι «διαβλέπει σε αυτές τις κινήσεις συστηματική ισραηλινή επιχείρηση για να αντικατασταθεί η πολιτική σύγκρουση με θρησκευτική». Κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ακόμα και για ενδεχόμενο θρησκευτικό πόλεμο σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της κατοχής.

 

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, δήλωνε ότι οι επιθέσεις αυτές συμπίπτουν με την απόφαση του Ισραήλ να διαιωνίσει τη διαίρεση του ιερού τζαμιού Αλ Άκσα καθώς και να ισραηλοποιήσει και εβραιοποιήσει την Ιερουσαλήμ έως ότου επιβάλει τον πλήρη έλεγχο της πόλης και την εκκένωσή της από τους Παλαιστίνιους.

 

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής, συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ, να ανταλλάσσει επισκέψεις με ισραηλινούς αξιωματούχους και να τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του παλαιστινιακού λαού, πιστή στις «αξίες» των συμμάχων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 

 

Κανείς δεν δικαιούται να εναποθέτει στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τη λύση οποιουδήποτε προβλήματος αντιμετωπίζουν οι λαοί. Ο παλαιστινιακός λαός έχει ανάγκη από πραγματικούς φίλους, τους λαούς όλου του κόσμου. Η ΕΕΔΔΑ, μαζί με το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης, στέκεται και θα στέκεται πάντα στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

                                                                                                         

 

Αθήνα, 21 Ιούλη 2021