Γλώσσα:
Home arrow Τελευταία νέα arrow ANAKOIΝΩΣΗ για το στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του σουδανικού λαού
ANAKOIΝΩΣΗ για το στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του σουδανικού λαού

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει το στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του πολύπαθου σουδανικού λαού και δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους αγώνες του για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό μέλλον.

 

Τα βάσανα του σουδανικού λαού μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό από το 1946, όταν η Μεγάλη Βρετανία, αποχωρώντας από το Σουδάν, του άφησε κληρονομιά έναν 50ετή εμφύλιο πόλεμο, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξαν κλιμακωτές εξελίξεις στη χώρα που έζησε την επιβολή πολλών δικτατοριών με μικρά διαλλείματα «δημοκρατίας».  

 

Τελευταία, μακροβιότερη και πιο αιματηρή δικτατορία ήταν του ισλαμιστή στρατηγού, Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος τον Ιούνη του 1986, αφού ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, κατάργησε όλα τα κόμματα, τα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

 

Το Γενάρη του 2011 με δημοψήφισμα που επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές σε συνεργασία με την αστική τάξη της χώρας, το Σουδάν διχοτομήθηκε σε Νότιο και Βόρειο. Ο Ομάρ Αλ Μπασίρ συνέχισε να κυβερνά στο Βόρειο Σουδάν ανενόχλητος από όλους τους «δημοκράτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, παρόλο που είχε παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να δικαστεί για τα εγκλήματά του στο Νταρφούρ. Τόσο ειλικρινής ήταν μάλιστα η έγνοια τους για τη δημοκρατία στο Σουδάν που το καλοκαίρι του 2020 επισκέφτηκε τη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με μοναδικό σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων Σουδάν-Ισραήλ.

 

Όλα αυτά τα χρόνια ο σουδανικός λαός με τους ασίγαστους αγώνες του επιδίωκε την ανατροπή δικτατοριών και «σωτήρων» και την επαναφορά της χώρας στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Όμως, μέχρι σήμερα, συνεχίζει να ζει στη δίνη των αντικρουόμενων συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας. Συμφέροντα που δεν επιτρέπουν σε κανένα λαό να ζήσει με ειρήνη, ευημερία, δημοκρατία.

 

Η ΕΕΔΔΑ χαιρετίζει τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Σουδάν αμέσως μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα,στέκεται στο πλευρό του σουδανικού λαού και καλεί τον ελληνικό λαό να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στο λαό που ζει ξανά τον εφιάλτη ενός πραξικοπήματος και στις οργανώσεις του.

 

Ο σουδανικός λαός δεν είναι μόνος!

 

Αθήνα, 26 Οκτώβρη 2021 
< Προηγούμενα   Επόμενα >